De Grafiekdrukkerij

 

De Grafiekdrukkerij is mijn werkplaats in de gerenoveerde Loods 6 in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, op het KNSM-eiland, in het IJ. Het is een gebouw met sinds de jaren 90 tientallen creatieve werkplaatsen en bedrijven onder haar dak. Vlak na de renovatie had ik in 1996 het grote geluk hier een atelier te kunnen huren, de laatste 4 jaar in het huidige atelier met een wonderschoon uitzicht, met terras, richting Noord over het IJ.

De Grafiekdrukkerij werd in 2003 opgericht, ter gelegenheid van het werken aan de bibliofiele uitgave van Het Boek van Trijntje Soldaats en Het Boek van Minne Koning, samen met Coos Dieters.
De originele boeken werden in het eerste deel van vorige eeuw gemaakt door Hendrik Nicolaas Werkman (drukker), Johan Dijkstra (houtsneden) en mevrouw E.J. Huizenga-Onnekes (schrijver).
Onze nieuwsgierigheid leidde naar het maken van een eigentijdse editie, een eeuw later.

Ook samen drukten we in 2007 de oplage van de tweede bijzondere uitgave, Eiland op zicht, 24 ontmoetingen met bewoners van Texel in de vorm van een dubbelportret: enerzijds 24 persoonlijke, vaak aan het eiland gerelateerde verhalen, en anderzijds een portret in linodruk van elke verteller, van mijn hand.

De meer dan honderd jaar oude Eickhoff-pers is het grote kapitaal (drukformaat 50×70 cm), naast de Artel-etspers –die aan de overleden kunstenaar Wim Compier toebehoorde, (drukformaat-breedte 80 cm), met nog een drietal kleinere, deels mobiele etspersen en een J.Bonte rolpers (hoogdruk).

Grafiek biedt ook mij eindeloze mogelijkheden en heeft mij mijn beeldtaal opgeleverd, met als bron het tekenen. Ik hou van het proces van handmatige handelingen, de kleurintensiteit en het materiële van de drukinkten, het op de pers maken en doen transformeren van ideeën. Werken met inkt en de verschillende toepassingen van technieken genereert al doende een ketting waaraan ik sinds jaren dagelijks nieuwe kralen rijg.

Maken dat het gedrukt staat.

Het uitwisselen en delen van mijn ervaring en vakmanschap met anderen levert veel en diverse ervaringen op. Jong en ouder, professionele kunstenaar en amateur, allen zijn of worden zij liefhebber.

Wel, kom naar De Grafiekdrukkerij!

Carola Rombouts

 

Het Boek van Trijntje Soldaats en Het Boek van Minne Koning door De Grafiekdrukkerij
De originelen