Loading Events

Past Events

Events Search and Views Navigation

Past Events

October 2017

Cursus portret in linodruk

Tweedaagse Intro Lino Typo / 2-day introduction to Lino & Typo

14 October 2017 - 15 October 2017
€250

Werk twee dagen met twee verschillende technieken: linodruk en letterpress. Met twee docenten op twee verschillende locaties, in het centrum en in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam.
Prijs is inclusief materiaal, koffie, thee.

Two days working with two different techniques, on two locations, with two teachers. One in the old center and one in the Eastern Harbour-part of Amsterdam. In collaboration with LetterpressAmsterdam (Thomas Gravemaker).

Drogenaald / Drypoint

22 October 2017
€105

Deze diepdruk-techniek is verwant aan de etstechniek. Er komt geen vloeibaar bijtmiddel aan te pas, vandaar de naam. De harde naald waarmee je tekent in perspex of plastic sheet maakt een rand om de tekenlijn, de braam genoemd. Deze houdt de inkt vast waardoor de karakteristieke, fluweelzwarte lijn in de afdruk zichtbaar is. Kennismaking of verdieping. Prijs is incl. materiaal/koffie/thee/lunch.

This technique is related to the traditional etching-technique.

November 2017

Workshop linoleumsnede / linocut

18 November 2017
€95

Maak wat je wilt in deze workshop. Kies de zachte of hardere soort linoleum, je onderwerp, je kleuren inkt. Ik denk met je mee en help je de hele route van idee, een compositie maken, uitwerking, kleur mengen, inkt inrollen, naar afdruk. Je werkt in klein groepsverband met volop persoonlijke aandacht voor wat je wilt en kunt.

Make the linocut you want to. Choose your kind of linoleum, subject, colors. I think together with you and help you on the route from idea to print. You work in a small group with personal attention for you opportunities.

December 2017

Druk mee het oude jaar uit

16 December 2017
€95,

Workshop ‘Druk het oude jaar uit’, van 10.00 tot 17.00 uur kies je je eigen techniek(en): linodruk, droge naald, monotype, sjabloneren, stempelen….Ter kennismaking of om het nog eens te doen, omdat het zo leuk is. Met gluhwein.

January 2018

Workshop linoleumsnede / Workshop linocut

21 January 2018
€95

Kom -een nieuwe- ervaring meemaken. Op basis van een foto, of (meegebrachte) tekening zet je deze over op een plaat linoleum en snij je de afbeelding uit. We bespreken de verschillende manieren van deze hoogdruk-techniek toepassen, hoe je een ‘masker’ maakt en afzonderlijke kleuren kunt drukken. Met meerdere kleuren inkt druk je je kleurgangen in een kleine oplage op een van de oude drukperen. iedere deelnemer werkt op haar of zijn eigen niveau. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie/thee en lunch. Op de foto:  linodruk in wording van Martine van Es.
Come and experience. On base of a photo, or a drawing you make or already made, you transfer the image on the linoleum and cut it. We discuss the different ways you can apply this technique, how to use a ‘mask’ and be able to print with separate colors. With a varied number of color-inks, you print a limited edition. Each participant works on her or his own level. The costs for the workshop included material, coffee/tea and lunch. Photo: linoprint ‘under construction’ by Martine van Es.

February 2018

Weekend-workshop ‘100 jaar De Ploeg – Revisited’

24 February 2018 - 25 February 2018
€275

De Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg werd 100 jaar geleden opgericht door de  kunstenaars Jan Wiegers en Willem Reinders. De eerste wereldoorlog was afgelopen en ongetwijfeld speelden nieuwe verwachtingen omtrent leven en kunst bij de oprichting een rol, en misschien ook in de naamgeving, waarbij het lid Jan Altink moest denken aan ‘ontginnen, omwoelen van de aarde en ploegen’.
Er werd veel grafiek gemaakt: hout en linosnede, etsen. Hendrik Nicolaas Werkman was als drukker-kunstenaar lid en zette onder andere typografie in als beeldmiddel. Ook Johan Dijkstra, Wobbe Alkema en Jan G. Jordens maakten etsen en houtsneden.

Kom in de stijl van De Ploeg een weekend lang maken en experimenteren bij De Grafiekdrukkerij. Je kunt drogenaald, lino of houtsnede of meer in Werkman’s stijl typografie en sjablonen inzetten.
Ervaring is een pre maar niet noodzakelijk, iedere deelnemer werkt op eigen niveau en in eigen tempo.

Voorafgaand aan de workshop geeft drs. Michael van Hoogenhuyze, kunsthistoricus, een lezing die De Ploeg en haar leden in de context plaatst van een tijdperk volop in beweging waarin zij leefden en werkten.

March 2018

Workshop Portret in linodruk

25 March 2018
€95

Dit is een bijzondere en originele manier om een portret van je geliefde, vriend(in), vader, moeder, sport of muziek-held of wie je maar kunt bedenken, te maken. Nadat je je foto-print, vooraf digitaal bewerkt door De Grafiekdrukkerij, over hebt gezet op het linoleum, begint het keuze-proces van wat je weg snijdt of laat staan. Je kijkt naar vlakverdeling (compositie), licht- en donker verhoudingen, en je leert op welke manieren je kunt gutsen. Hierna volgt het maken van de proefdruk(ken), de keuze voor variabele kleuren inkt voor de drukgangen, en een kleine oplage. Tijdens het drukproces doorloop je vanzelf alle handelingen van inrollen van de plaat t/m ‘uithalen’ van je afdruk (uit de pers).
De kosten voor deze workshop zijn inclusief materialen, koffie, thee en lunch. Neem een vriend of vriendin mee en ontvang samen € 10 korting. Ervaring met grafische technieken is niet noodzakelijk.
Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

 

Cursus schilder, boetseer en druk een portret

28 March 2018 - 30 March 2018
€297

Heb je plezier in portretten schilderen, tekenen en of boetseren? Wil je er meer mee doen maar kom je er niet aan toe omdat je er eenvoudig niet de kennis, ruimte of juiste gereedschap voor hebt?
Snuif de geur van verf, klei en inkt op en maak drie verschillende werkstukken die samengevoegd worden tot een bijzonder drieluik. Drie vakvrouwen delen hun technische en artistieke kennis en helpen je in professionele ateliers bij het maken van een portret.

Wat leer je in deze cursus?
Beter kijken, je vormbegrip vergroten, je kleur-en materiaalgevoel ontwikkelen, je doet onderzoek naar kleur, lijn en compositie, en je krijgt meer inzicht in abstraheren.

Deze intensief cursus is ontwikkeld door het Verf│Klei│Inkt-Netwerk. Dit is een samenwerking van:
Liesbeth van Keulen, Portretschool Amsterdam. Schilder, en auteur van ‘Portretschilderen in olieverf, de basis’. http://www.portretschoolamsterdam.nl/
Christien Claassen, Atelier Christien Claassen. Beeldhouwer,  keramist.  http://www.christienclaassen.com/
Carola Rombouts, De Grafiekdrukkerij, beeldend kunstenaar.

Op woensdag 28 maart, donderdag 29 en vrijdag 30 maart vindt de cursus plaats.
– Schilderworkshop ‘Schilder een portret’, met acrylverf in aardkleuren op doek.
– Keramiekworkshop ‘Boetseer een tegeltableau’, in kleireliëf met kleurige Engobe schildering en glazuur.
– Linoworkshop ‘Portret’, je gutst een portet in linoleum en drukt deze af in inkt op papier.
Na deze workshop worden alle kunstwerken gepresenteerd.

Informatie volgt over op welke data welke workshop wordt gepland.

April 2018

Workshop drogenaald in kleurgangen

8 April 2018
€105

Als je van tekenen houdt is dit een workshop voor jou! Dan ontdek je dat je met de etsnaald tot andere resultaten komt dan die je kende. Het maakproces is een opeenvolging van vele handelingen; je getekende lijnen met braam houden op een voor de drogenaald karakteristieke wijze de inkt vast. Je weegt af waar je inkt laat staan of afslaat…. Ook als je al bekend bent met de techniek kun je op je eigen niveau aan de slag. Leer bij en van elkaar.
De kosten voor deze workshop zijn inclusief materialen, koffie, thee en lunch. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

May 2018

Workshop portret in linodruk

6 May 2018
€95

Dit is een bijzondere en originele manier om een portret van je geliefde, vriend(in), vader, moeder, sport of muziekheld of wie je maar kunt bedenken, te maken. Nadat je je foto-print – vooraf digitaal bewerkt door De Grafiekdrukkerij – over hebt gezet op het linoleum, begint het keuze-proces van wat je weg snijdt of laat staan, want: weg is weg! Je kijkt naar vlakverdeling (compositie), licht- en donker verhoudingen, en je leert op welke manieren je kunt gutsen. Hierna volgt het maken van de proefdruk(ken), de keuze voor variabele kleuren inkt voor de drukgangen, en een kleine oplage. Tijdens het drukproces doorloop je vanzelf alle handelingen van inrollen van de plaat, het aanleggen, tot en met ‘uithalen’.
De kosten voor deze workshop zijn inclusief materialen, koffie, thee en lunch. Als je een deelnemer meeneemt krijgen jullie samen € 10,- korting. Ervaring met grafische technieken is niet noodzakelijk.
Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

Weekend-workshop Portret in linodruk

19 May 2018 - 20 May 2018

In het mooie Stadsmuseum over Industrie, Arbeid en Textiel in Gent (België) kun je twee dagen lang kennis maken met en/of je verdiepen in de hoogdruk-techniek ‘linoleumsnede’, en de fijne kneepjes van dit handwerk. Als docent ben ik te gast in de mooie werkplaarts van het museum.
In de workshop ‘Portret in linodruk’ kunt u uzelf, een geliefde persoon of uw huisdier op een bijzondere manier vereeuwigen. Op basis van door u meegenomen heldere, scherpe prints/fotokopien in zwart-wit (beeldformaat 20 x 15 cm of 15 x 20 cm), of een ter plekke zelf getekend portret, werken we in de reductietechniek, oftewel beoefenen wij  ‘de kunst van het weglaten’. Ervaring is niet noodzakelijk.
Actuele informatie volgt hier in komende tijd.

Je kunt alvast een kijkje nemen op de site van het MIAT:
http://www.miat.gent.be/

 

July 2018

Zomercursus linodruk – kickstart

2 July 2018 - 4 July 2018
€350

Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een linoleumsnede? De techniek is een van de simpelste en biedt veel mogelijkheden voor experiment en variatie.
Start met een ontwerp: een eigen tekening of foto. Je zet deze over op een linoleumplaat. Door delen weg te gutsen en delen te laten staan ontstaat een geheel: een compositie (reliëf)van licht (hetgeen je weg sneed) en donker (hetgeen je liet staan en inkt opneemt in de kleur van je keuze). Je maakt een proefdruk en bewerkt de linoleumsnede hierna nog een keer. Je doorloopt een traject van kleur kiezen, mengen, de plaat inrollen, aanleg plaat en papier op de pers: draaien maar! Je leert het gehele procedé van begin tot eind. Ervaring is niet noodzakelijk.
De kosten voor deze 3-daagse cursus zijn inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. Ga je ook door met de Zomercursus Follow UP? Dan krijg je korting van € 50,-

Zomercursus linodruk – follow up

5 July 2018 - 6 July 2018
€250

Afzonderlijk of als vervolg op de Kickstart-cursus te doen. Wat kan er allemaal nog meer met de linolemsnede-techniek? Denken en snijden in de reductie-methode, werken met sjablonen, schraal en dekkend drukken, werken met meerdere platen…  Maak je linodruk doorwerkter en rijker, de mogelijkheden zijn divers en leveren een variëteit aan afdrukken op.
Kom het leren: maak en geniet 3 dagen lang van handwerk.
De kosten voor deze 3-daagse cursus zijn inclusief materiaal, koffie, thee en lunch. Als je ook mee wilt doen met de Zomercursus Kickstart, dan krijg je korting van € 50,-

September 2018

Workshop Portret in linodruk

16 September 2018 10:00
€95

Dit is een bijzondere en originele manier om een portret van je geliefde, vriend(in), vader, moeder, sport of muziekheld of wie je maar kunt bedenken, te maken. Nadat je je foto-print – vooraf digitaal bewerkt door De Grafiekdrukkerij – over hebt gezet op het linoleum, begint het keuze-proces van wat je weg snijdt of laat staan, want: weg is weg! Je kijkt naar vlakverdeling (compositie), licht- en donker verhoudingen, en je leert op welke manieren je kunt gutsen. Hierna volgt het maken van de proefdruk(ken), de keuze voor variabele kleuren inkt voor de drukgangen, en een kleine oplage. Tijdens het drukproces doorloop je vanzelf alle handelingen van inrollen van de plaat, het aanleggen, tot en met ‘uithalen’.
Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

Workshop Droge naald

30 September 2018 10:00
€105

Deze diepdruk-techniek is verwant aan de etstechniek. Er komt geen vloeibaar bijtmiddel aan te pas, vandaar de naam. De harde naald waarmee je tekent in perspex of plastic sheet maakt een rand om de tekenlijn, de braam genoemd. Deze houdt de inkt vast waardoor de karakteristieke, fluweelzwarte lijn in de afdruk zichtbaar is. Kennismaking of verdieping. Prijs is incl. materiaal/koffie/thee/lunch.

 

October 2018

Workshop Linoleumsnede

14 October 2018 10:00
€95

Maak een start of vervolg met deze veelzijdige techniek. Het onderwerp is vrij, kies wat dicht bij je staat. Op je eigen niveau maak je proefdrukken, kleurexperimenten, en ervaar je hoe het is om vanuit niets aan het einde van de dag te kunnen kijken naar een rij linodrukken, waar je  gegarandeerd blij mee zult zijn!
De linoleumsnede is een techniek die heel direct communiceert; alleen de delen die je niet wegsnijdt worden afgedrukt. De afdruk is een voorstelling waar licht en donker hun spel spelen. Als je eenmaal de eerste proefdruk hebt afgedrukt, zul je zien en reageren op wat je tot dat moment hebt gedaan. Je prent groeit door de keuzes die je steeds maakt, moet maken.

November 2018

Workshop Houtsnede

4 November 2018 10:00
€95

Houtsnede is een zeer oude techniek, waarschijnlijk ongeveer 2000 jaar. Het oudst bekende voorbeeld dateert  van rond 750 en werd in Korea gevonden. Het is een hoogdruktechniek waarbij de afdruk de kenmerken van de hout textuur zichtbaar maakt. Het materiaal is weerbarstiger dan linoleum en vraagt een eigen aanpak wat betreft gutsen/snijden.  De houtstructuur bepaalt mede je werkwijze, je houdt rekening met het hout!
De principes zijn dezelfde als bij de linoleumsnede: alleen de niet weggesneden delen laten zich in-inkten en afdrukken. Met de reductie of eliminatie of suicide-techniek werk je op dezelfde plaat hout naar een oplage toe. Vooruit denken, een soort mindset, loont.

Workshop Monotype

18 November 2018 10:00
€95

Monoprint is een druktechniek waarvan er maar één kan worden gemaakt (met dezelfde hoeveelheid inkt). Je kunt een monoprint zonder en met behulp van de drukpers maken. Je kunt ervoor kiezen de afbeelding meer of minder ‘getekend’ te laten zijn. Het is een techniek waarbij je meer dan bij de andere, over laat aan de verrassing en het onvoorspelbare. Dat klinkt spannend en dat is het ook. Tijdens de workshop zul je na een tijdje beter weten hoe het uiteindelijke beeld/de afdruk te ‘sturen’. Het is schilderen en/of tekenen met inkt, met het gebruik van sjablonen – gescheurde of uitgesneden vormen in papier- manipuleer je het uiteindelijke resultaat weer op een andere manier. Laat je verrassen en durf te proberen!

 

Workshop Portret in linodruk

25 November 2018 10:00
€95

Op herhaling, omdat dit zo’n  bijzondere en originele manier is om een portret van je geliefde, vriend(in), vader, moeder, sport of muziekheld of wie je maar kunt bedenken, te maken. Nadat je je foto-print – vooraf digitaal bewerkt door De Grafiekdrukkerij – over hebt gezet op het linoleum, begint het keuzeproces van wat je weg snijdt of laat staan, want: weg is weg! Je kijkt naar vlakverdeling (compositie), licht- en donker verhoudingen, en je leert op welke manieren je kunt gutsen. Hierna volgt het maken van de proefdruk(ken), de keuze voor variabele kleuren inkt voor de drukgangen, en een kleine oplage. Tijdens het drukproces doorloop je vanzelf alle handelingen van inrollen van de plaat, het aanleggen, tot en met ‘uithalen’.
Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

December 2018

Workshop Wens-drukken

9 December 2018 10:00
€95

Tijdens de laatste workshop van het oude jaar druk je je eerste wensen voor het nieuwe jaar! Met een keur aan verschillende technieken, maak je je eigen, originele en persoonlijke wens-kaarten: linodruk, je eigen stempels maken, gebruik maken van sjablonen -van papier gescheurde of gesneden vormen- houten letters of letterstempels  afdrukken. Je gebruikt verschillende kleuren en soorten papier of karton. Vier het plezier van het maken.

January 2019

Workshop Houtsnede

20 January 2019 10:00 - 17:00
€95

Wil je kennis maken met of je verdiepen in de houtsnede-techniek? Weerbarstiger dan linoleum en fijnzinnig in weergave. Je werkt met kleur intensieve inkten op oliebasis en je drukt af op grote, oude drukpersen. Je leert het principe van deze hoogdruktechniek. En hoe je ‘aanlegt’ en ‘uithaalt’. Aan het einde van de dag heb je een eigen oplage gemaakt, met aandacht voor een vrije manier van werken, je eigen niveau, en experiment. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie/thee en lunch. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

February 2019

Workshop Portret in Linodruk

10 February 2019 10:00 - 17:00
€95

Mooi in z’n genre: het (zelf)portret. En dan ook nog in een bijzondere, grafische techniek: de linoleumsnede. In meerkleuren-druk. De gelegenheid om een geliefde persoon -huisdier mag ook- te vereeuwigen. Op basis van een zelf getekend portret of met behulp van een door mij digitaal bewerkt portret dat je me toestuurt. Ervaring is niet noodzakelijk, ik begeleid je met je werkproces. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie/thee en lunch. Op zondag is parkeren gratis op het KNSm-eiland.

March 2019

Workshop Linoleumsnede

17 March 2019 10:00 - 17:00
€95

Het onderwerp is vrij; waar jij mee komt, neem ideeën mee! Of ik help je op weg. Het gehele proces van idee/ontwerp t/m de afdruk/oplage doorloop je in 1 dag. Je leert te werken met het gereedschap, de inkt, de pers, en van elkaar. Ervaring is niet noodzakelijk, ik begeleid je op je eigen niveau. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie/thee en lunch. Op zondag is het vrij parkeren op het KNSM-eiland.

April 2019

Extra Workshop Portret in Linodruk

14 April 2019 10:00

Omdat de workshop Portret in linodruk van 21 april al vol zit, las ik een extra in op zondag 14 april. Met de reductietechniek als leidraad kun je een bijzonder en origineel portret maken in meerdere kleuren. Op basis van je eigen tekening of een portretfoto die je me van tevoren stuurt en ik voor je bewerk, doorloop je het hele traject van idee naar afdruk(en). Van 10:00-17:00 uur. Kosten: € 95,- inclusief materiaal/koffie/thee/lunch. Snelbeslissers die zich voor 1 april aanmelden krijgen € 5,- korting!

Workshop Portret in Linodruk

21 April 2019 10:00 - 17:00
€95

Voor als je 10 februari niet kon of nog een keer wilt meedoen. Leer het spel kennen van de compositie: donkere vlakken versus lichte, de werking van kleuren naast elkaar of overlappend. En dat allemaal in een portret in linodruk, van jezelf, een geliefde of held of huisdier… door jou gemaakt. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie/thee en lunch. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM eiland.
Deze workshop is vol. Zie de workshop Portret in linodruk hierboven.

 

May 2019

Workshop Sjabloneren

19 May 2019 10:00 - 17:00
€95

Knippen, snijden, plakken. ‘Schilderen’ met inkt’ doe je met smalle en brede rollers. Je snijdt of scheurt vormen uit papier die je bij het maken van je beeld gebruikt. Deze workshop gaat over kleur en vorm en experiment. Met een open en vrije benadering van wat grafiek maken te bieden heeft. Kom het ontdekken! De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie/thee en lunch. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

June 2019

Workshop Portret in Linodruk

23 June 2019
€95

Maak een portret in linoleumsnede. Op basis van een eigen tekening of een foto die je me van tevoren mailt en ik digitaal bewerk, zodat je gelijk aan het werk kan. De gelegenheid om een origineel en bijzonder portret te maken, en kado te geven. Een leerzame dag ter kennismaking met deze techniek. Of een manier om je ervaring -weer eens- te verdiepen. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie/thee en lunch. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

 

July 2019

3-daagse Zomercursus Linoleumsnede Triple

15 July 2019 10:00 - 18 July 2019 16:00

Van 15 t/m 17 juli kun je drie dagen lang ontdekken wat de linoleumsnede-techniek  te bieden heeft. Wil je kennis maken met of meer leren over wat mogelijk is? Zowel beginner als geoefende stapt in op het eigen niveau. Met mijn persoonlijke begeleiding en expertise bepaal je je eigen route. Ervaar hoe je -meer- freestyle tot verrassende resultaten komt! We werken in kleiner groepsverband. Van 10:00 tot 16:00 uur. Kosten: € 350,-  inclusief materiaal/koffie/thee.

September 2019

Workshop Drogenaald

15 September 2019 10:00 - 17:00
€105

In transparante, plastic sheet teken je of trek je een afbeelding – een (vakantie)foto, tekening-  ‘over’ met een hardstalen etsnaald. Door het krassen ontstaat een braam, waaraan de inkt zich ook hecht. Hierdoor ontstaat bij het afdrukken een fluweelachtige lijn die typerend is voor de drogenaald-techniek. Deze techniek is familie van de etstechniek, maar dan een droge variant, zonder bijtmiddelen. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

October 2019

Workshop Portret in Linodruk

6 October 2019 10:00 - 17:00
€95

maak een portret in linodruk in de reductietechniek. Je werkt -door- op 1 plaat linoleum met meerdere kleuren inkt (drukgangen). Met het drukken van de eerste kleur bepaal je het totaal aantal drukken (oplage). Ook goed te doen voor wie nog geen ervaring heeft met (portret in) linoleumsnede of zich geen tekenheld voelt: je werkt op basis van een (bewerkte) foto die je op het linoleum overzet. Tekenhelden zijn ook welkom! Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/thee/koffie/lunch.

November 2019

Workshop Houtsnede

3 November 2019 10:00 - 17:00
€95

Weerbarstiger dan linoleum en fijnzinnig in weergave: de houtsnijkunst  is een prachtige hoogdruktechniek. We passen de reductietechniek toe: je werkt -door- op 1 plaat hout met meerdere kleuren inkt (drukgangen). Met het drukken van de eerste kleur bepaal je het totaal aantal drukken (oplage). Ook goed te doen voor wie nog geen ervaring heeft met houtsnede of zich geen tekenheld voelt: je kunt op basis van een meegebrachte kopie van een afbeelding (foto, tekening)  deze overzetten op het hout, en aan het snijden gaan! Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

December 2019

Workshop Wenskaarten

15 December 2019 10:00 - 17:00
€95

Met een linoleumsnede, stempels, sjabloons, of een combinatie hiervan, maak je kleine, grafische prenten die je als wenskaart kunt versturen. Hoe leuk en origineel om te doen. Als je een vriend(in) meebrengt naar de workshop, krijgen jullie samen €10 korting. Je kunt ook je eigen groep samenstellen, met vrienden, collega’s of familie. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

January 2020

Workshop Linoleumsnede

19 January 2020 10:00 - 17:00
€95

Ontwerp ter plekke of neem je ideeën mee, in je schetsboek, in kopie. Het gehele proces van idee/ontwerp t/m de afdruk/oplage doorloop je in 1 dag. Je leert te werken met het gereedschap, de inkt, de pers, en van elkaar. Ervaring is niet noodzakelijk, je stapt op je eigen niveau in en ik denk met je mee. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

February 2020

Workshop Rubbing

8 February 2020 10:00 - 17:00
€95

Rubbing (ook frottage genoemd) is een indirecte materiaaldruk. In deze workshop zijn de inkt, rollers en/of grafiet het gereedschap waarmee je de textuur van een oppervlak  zichtbaar maakt op papier. Denk aan een munt waarop je een velletje papier legt en met een potlood het reliëf zichtbaar maakt door zachtjes te krassen. Bedenk ook of je zelf voorwerpen hebt die bruikbaar zijn voor deze workshop.

Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

 

March 2020

Workshop Portret in Linodruk

8 March 2020 10:00 - 17:00
€95

Maak een portret in linodruk in de reductietechniek. Je werkt -door- op 1 plaat linoleum met meerdere kleuren inkt (drukgangen). Met het drukken van de eerste kleur bepaal je het totaal aantal drukken (oplage). Ook goed te doen voor wie nog geen ervaring heeft met (portret in) linoleumsnede of zich geen tekenheld voelt: je werkt op basis van een (bewerkte) foto die je op het linoleum overzet.
Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

April 2020

Workshop Sjabloneren

19 April 2020 10:00 - 17:00
€95

Knippen, snijden, plakken. ‘Schilderen’ met inkt’ doe je met smalle en brede rollers. Je snijdt of scheurt vormen uit papier die je bij het maken van je beeld gebruikt. Deze workshop gaat over kleur, vorm, patronen en experiment. Met een open en vrije benadering van wat grafiek maken te bieden heeft. Kom het ontdekken! Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

 

June 2020

Workshop Portret in Linodruk

7 June 2020 10:00
€95

Maak een portret in linodruk in de reductietechniek. Je werkt -door- op 1 plaat linoleum met meerdere kleuren inkt (drukgangen). Met het drukken van de eerste kleur bepaal je het totaal aantal drukken (oplage). Ook goed te doen voor wie nog geen ervaring heeft met (portret in) linoleumsnede of zich geen tekenheld voelt: je werkt op basis van een (bewerkte) foto die je op het linoleum overzet. Tekenhelden ook welkom! Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

 

July 2020

Zomer 2020: 5-daagse Cursus Linoleumsnede

6 July 2020 10:00 - 10 July 2020 16:00
€ 575

Je werkt 5 dagen aangesloten je ideeën uit in en met linoleumsnede. Het maakt niet uit of je al ervaring hebt want je stapt in op je eigen niveau. Je kiest je eigen onderwerp(en), of ik help mee ze te bedenken. Er is volop gelegenheid voor experiment en het ontdekken van alle mogelijkheden die de techniek te bieden heeft. Je leert de fijne kneepjes van het drukkersvak! Ik begeleid iedere deelnemer individueel, denk mee met wat je wilt en kunt. Als je een project in gedachten hebt, bespreken we hoe je je werkzaamheden kunt organiseren. De kosten zijn inclusief materiaal/koffie/thee/koek, gespreid betalen is mogelijk na overleg.

 

 

Zomer 2020: 3-daagse Cursus Linoleumsnede

13 July 2020 10:00 - 15 July 2020 16:00
€275

Je werkt 3 dagen aangesloten je ideeën uit in en met linoleumsnede. Het maakt niet uit of je al ervaring hebt want je stapt in op je eigen niveau. Je kiest je eigen onderwerp(en), of ik help mee ze te bedenken. Er is volop gelegenheid voor experiment en het ontdekken van alle mogelijkheden die de techniek te bieden heeft. Je leert de fijne kneepjes van het drukkersvak! Ik begeleid iedere deelnemer individueel, denk mee met wat je wilt en kunt. Als je een project in gedachten hebt, bespreken we hoe je je werkzaamheden kunt organiseren. De kosten zijn inclusief materiaal/koffie/thee/koek, gespreid betalen is mogelijk na overleg.

Zomer 2020: Werkman Weekend

18 July 2020 10:00 - 19 July 2020 16:00
€275

Hendrik Nicolaas Werkman in beeld: sjabloneren, drukvormen (maken en gebruiken: karton, linoleum), inktkleuren mengen, stempelen (maken en gebruiken) met de inktrollers werken; kortom, je kiest je werkwijze of past alle door Werkman gebruikte beeld-technieken toe! Na een introductie van zijn werk(wijze) zelf aan de slag. De kosten zijn inclusief materiaal/koffie/thee/koek

Zomer 2020: 5-daagse Cursus Linoleumsnede

20 July 2020 10:00 - 24 July 2020 16:00
€575

Je werkt 5 dagen aangesloten je ideeën uit in en met linoleumsnede. Het maakt niet uit of je al ervaring hebt want je stapt in op je eigen niveau. Je kiest je eigen onderwerp(en), of ik help mee ze te bedenken. Er is volop gelegenheid voor experiment en het ontdekken van alle mogelijkheden die de techniek te bieden heeft. Je leert de fijne kneepjes van het drukkersvak! Ik begeleid iedere deelnemer individueel, denk mee met wat je wilt en kunt. Als je een project in gedachten hebt, bespreken we hoe je je werkzaamheden kunt organiseren. De kosten zijn inclusief materiaal/koffie/thee/koek, gespreid betalen is mogelijk na overleg.

 

 

Zomer 2020: 3-daagse Cursus Linoleumsnede

27 July 2020 10:00 - 29 July 2020 16:00
€275

Je werkt 3 dagen aangesloten je ideeën uit in en met linoleumsnede. Het maakt niet uit of je al ervaring hebt want je stapt in op je eigen niveau. Je kiest je eigen onderwerp(en), of ik help mee ze te bedenken. Er is volop gelegenheid voor experiment en het ontdekken van alle mogelijkheden die de techniek te bieden heeft. Je leert de fijne kneepjes van het drukkersvak! Ik begeleid iedere deelnemer individueel, denk mee met wat je wilt en kunt. Als je een project in gedachten hebt, bespreken we hoe je je werkzaamheden kunt organiseren. De kosten zijn inclusief materiaal/koffie/thee/koek, gespreid betalen is mogelijk na overleg.

August 2020

Zomer 2020: Portret Weekend

1 August 2020 10:00 - 2 August 2020 16:00
€275

Aan het werk met ALLE kneepjes van het vak! Maak een portret/portretten van geliefde(n), vriend(in), familielid, dier…Als je wilt bewerk ik maximaal 3 van jou aan mij toegestuurde foto’s, zodat je direct kunt beginnen. Je kunt ook zelf uitgeprint beeldmateriaal meenemen (beeldformaat maximaal 20×25 cm). Ook zonder ervaring kun je meedoen.

September 2020

Portret in Linodruk

6 September 2020

Maak een portret in linodruk in de reductietechniek. Je werkt -door- op 1 plaat linoleum met meerdere kleuren inkt (drukgangen). Met het drukken van de eerste kleur bepaal je het totaal aantal drukken (oplage). Ook goed te doen voor wie nog geen ervaring heeft met (portret in) linoleumsnede. Op basis van eigen tekening, kopie of een door mij voor je bewerkte foto, kun je gelijk aan de slag. De workshop loopt van 10 tot 17 uur. Kosten: € 95,- per persoon zijn inclusief koffie/thee/materiaal. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

 

October 2020

WerkmanWeekend

3 October 2020 10:00 - 4 October 2020 17:00

Wegens succes geprolongeerd! Hendrik Nicolaas Werkman in beeld: sjabloneren, drukvormen (maken en gebruiken: karton, linoleum…), inktkleuren mengen, stempelen (maken en gebruiken) met de inktrollers werken; kortom, je kiest je werkwijze of past alle door Werkman gebruikte technieken toe! Na een introductie van zijn werk(wijze) zelf aan de slag. Kosten: € 275,- inclusief materiaal, koffie, thee.

 

November 2020

Linoleumsnede

8 November 2020

Ontdek en experimenteer met de mogelijkheden van deze techniek. Breng ideeën in de vorm van prints (van eigen foto’s of van internet) en/of tekeningen mee.Ik denk mee met wat je wilt en kunt. Als je een ‘project’ in gedachten hebt, bespreken we hoe je aan het werk kunt Ervaring is niet noodzakelijk. De workshop loopt van 10 tot 17 uur. De kosten € 95,-  per persoon zijn inclusief koffie/thee/materiaal. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

Kerst en nieuwjaars-wensen maken

22 November 2020

Druk alvast het jaar uit! Maak prenten, kaarten. In de techniek(en) die jou het meest bevallen. Linoleumsnede, stempels (maken), sjabloneren, en/of werken met lettermateriaal… De werkplaats herbergt een schat aan gereedschappen en materialen. Papier en karton zijn ruim aanwezig maar als wilt kun je je eigen, bijzondere papier natuurlijk ook meebrengen. Wordt een feestje met inkt, rollers en drukpersen. Vooral ook voor de ontvangers van jouw zelf gemaakte kerst en/of nieuwjaarspost! Neem een vriend(in) mee, dan krijg jij een set van 9 dierenkaarten, op basis van linodrukken van mijn hand. De workshop loopt van 10 tot 17 uur. De kosten € 75,-  per persoon zijn inclusief koffie/thee/materiaal én Bisschopswijn. Parkeren is op zondag gratis op het KNSM-eiland.

March 2021

Workshop Linoleumsnede

14 March 2021 10:00 - 16:00
€95,

Kom de voldoening smaken van met je handen te maken. Met deze workshop linoleumsnede doorloop je een ambachtelijk traject van idee naar uitvoering, leer je het gereedschap te gebruiken en op een grote drukpers af te drukken. De  onderwerpkeuze is aan jou, neem ideeën in allerlei vormen mee. Ervaring met deze grafische techniek is niet noodzakelijk. We werken in klein gezelschap met persoonlijke aandacht voor wat je wilt en kunt en ruimte voor experiment. de kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Parkeren op het KNSM-eiland is gratis op zondag.

Workshop Portret in Linoleumsnede

28 March 2021 10:00 - 16:00
€95,

Kom de voldoening smaken van met je handen te maken. Met deze workshop linoleumsnede doorloop je een ambachtelijk traject van idee naar uitvoering, leer je het gereedschap te gebruiken en op een grote drukpers af te drukken. Kies voor een portret van een waardevolle persoon, of dier. Voorafgaand aan de workshop bewerk ik een portretfoto digitaal die je als deelnemer naar mij mailt. Op basis van prints kun je dan direct aan het werk. Ervaring met deze grafische techniek is niet noodzakelijk. We werken in klein gezelschap met persoonlijke aandacht voor wat je wilt en kunt en ruimte voor experiment. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

April 2021

Workshop Houtsnede

11 April 2021 10:00 - 16:00
€95,

Wil je kennis maken met of je verdiepen in de houtsnede-techniek? Weerbarstiger dan linoleum en fijnzinnig in weergave. Je werkt met kleur intensieve inkten op oliebasis en je drukt af op grote, oude drukpersen. Je leert het principe van deze hoogdruktechniek. En hoe je ‘aanlegt’ en ‘uithaalt’. Aan het einde van de dag heb je een eigen oplage gemaakt, met aandacht voor een vrije manier van werken, je eigen niveau, en experiment. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie/thee en lunch. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

WerkmanWeekend

24 April 2021 10:00 - 25 April 2021 16:00
€250,

Hendrik Nicolaas Werkman in beeld: sjabloneren, drukvormen (maken en gebruiken: karton, linoleum), inkt kleuren mengen, stempelen (maken en gebruiken) met de inktrollers werken; kortom, je kiest je werkwijze of past alle door Werkman gebruikte beeld-technieken toe! Na een introductie van zijn werk(wijze) zelf aan de slag. De kosten zijn inclusief materiaal/koffie/thee/koek. parkeren is op zondag gratis op het KNSM-eiland.

May 2021

Workshop Linoleumsnede

9 May 2021 10:00 - 16:00
€95,

Met deze workshop doorloop je een ambachtelijk traject van idee naar uitvoering, leer je het gereedschap te gebruiken en op een grote drukpers af te drukken. Ervaring met deze techniek is niet noodzakelijk. Je bent vrij in je onderwerpkeuze, een portret kan dus ook! De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op het KNSM-eiland is parkeren op zondag gratis.

Workshop Etsen en/of Droge naald

16 May 2021 10:00 - 16:00
€105,

De (diepdruk)techniek van de lijn. In zink teken je in een waslaag waarna de lijnen met een milieuvriendelijk bijtmiddel worden uitgebeten  (geëtst) . Een broertje van de ets is de droge naald(techniek); deze teken je in een plastic, transparante sheet. Je gebruikt geen bijtmiddel. In de afdruk zie je de karakteristieken van de getekende lijnen op deze manier. Geen afdruk is hetzelfde omdat je handmatig zorgt waar en in hoeverre de inkt blijft ‘staan’. Je werkt met meerdere kleuren inkt. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is het gratis parkeren op het KNSm-eiland.

Workshop Sjabloneren

30 May 2021 10:00 - 16:00
€95,

Denk aan de kunstenaar Matisse en je hebt al een idee van wat een sjabloon is. Je snijdt of scheurt vormen uit papier die je bij het maken van je beeld gebruikt. ‘Schilderen’ met inkt’ doe je met smalle en brede, zachtere, rollers.  Deze workshop gaat over kleur, vorm, patronen en experiment. Met een open en vrije benadering van wat grafiek maken te bieden heeft. Kom het ontdekken! Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal/koffie/thee/lunch.

June 2021

Workshop Linoleumsnede

13 June 2021 10:00 - 16:00
€95,

Met deze workshop linoleumsnede doorloop je een ambachtelijk traject van idee naar uitvoering, leer je het gereedschap te gebruiken en op een grote drukpers af te drukken. Ervaring met deze grafische techniek is niet noodzakelijk. We werken in klein gezelschap met persoonlijke aandacht voor wat je wilt en kunt en ruimte voor experiment. Je keuze voor onderwerp of thema is vrij, dus een portret is ook mogelijk! De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

Workshop linoleum en houtsnede

27 June 2021 10:00 - 16:00
€95,

Alhoewel de principes van deze hoogdruk-technieken dezelfde zijn, is hout een heel wat weerbarstiger materiaal dan linoleum. In de afdrukken wordt dit verschil zichtbaar door de wijze waarop je lijnen en vlakken kunt uitsnijden, en de nerven in het hout. Proef het verschil en ontdek je voorkeur. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

July 2021

Workshop kies je grafische techniek(en)

4 July 2021 10:00 - 16:00
€95,

Je kiest een of meerdere grafische technieken: linoleumsnede, houtsnede (hoogdruk) en/of etsen/droge naald (diepdruk). Op klein formaat leer je de de eigenschappen en karakteristieken van deze verschillende druktechnieken kennen. Op zondag is parkeren op het KNSM-eiland gratis.

Zomercursussen Linoleumsnede 1, 2, 3 en 4

12 July 2021 00:00 - 22 August 2021 00:00
€375,

In deze driedaagse cursussen heb je alle tijd je te verdiepen in de mogelijkheden van deze druktechniek, en om te experimenteren. Na de introductie kun je je eigen ontwerp of een fotokopie van een tekening of foto met carbonpapier eenvoudig overzetten op de linoleumplaat. De verschillende stadia tijdens het werkproces leg je vast door middel van  proefdrukken. De ene stap bepaalt de volgende, je route is er één met keuzemogelijkheden en verschillende uitkomsten!  Al doende leer je over het inrollen van de plaat, werken met meerdere kleuren inkt,  en het afdrukken op de drukpers. We kijken naar en reageren op elkaars werk.
De werktijden lopen van 10.00 tot 16.00 uur. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek.
Op zondagen is parkeren gratis op het KNSM-eiland.
Zomercursus 1 – 12, 13 en 14 juli
Zomercursus 2 – 19, 20 en 21 juli
Zomercursus 3 – 23, 24 en 25 juli
Zomercursus 4 – 20, 21 en 22 augustus – nog plekken vrij

 

 

Masterclass Letter-Beeld/Type-Image

26 July 2021 10:00 - 31 July 2021 16:00
€750

De Masterclass vindt plaats in de twee best geoutilleerde werkplaatsen van Amsterdam: LetterpressAmsterdam van Thomas Gravemaker in het Centrum en De Grafiekdrukkerij van Carola Rombouts, in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam.

Van 26 t/m 31 juli kun je zes dagen lang leren en je verdiepen in de implicaties en toepassingen van boek- en linodruk en ook droge naald, met als resultaat een gezamenlijke publicatie in kleine oplage.

Individueel werk je op basis van een zelf gemaakte en/of ingebrachte tekst, die in boekdruk gestalte krijgt. Inherent aan de tekst (sfeer, ritme, inhoud, enzovoort) maak je prenten in linodruk en/of droge naald. Je gaat tekst en beeld tot eenheid ‘smeden’, waarbij de basiselementen typografie, compositie, vorm en kleur worden verkend en uitgewerkt.

Op de eerste dag komen we samen voor de introductie en het bespreken van het hoe en het wat. Daarna wordt de groep opgesplitst in tekst- en beeldmakers en wordt er gewerkt in de respectievelijke werkplaatsen. Op de tweede en derde dag werken 4 deelnemers bij LetterpressAmsterdam en 4 bij De Grafiekdrukkerij. Op de vierde en vijfde dag omgekeerd. Op de zesde en laatste dag dag komt tekst en beeld samen en wordt de publicatie ‘afgewerkt’.

Er is plaats voor acht deelnemers. In rust en concentratie, coronaveilig, elkaar volgend, in gesprek, wederzijds stimulerend en met persoonlijke en professionele begeleiding van de docenten, kan eenieder de eigen ideeën vormgeven. Ervaring is niet noodzakelijk.

Wat: Masterclass Tekst-Beeld/Type-Image

Wanneer: 26 t/m 31 juli, van 10.00 tot 17.00 uur.

Waar: LetterpressAmsterdam, Singel 214, informatie en aanmelden: tomscot@kpnmail.nl

De Grafiekdrukkerij, Loods6, KNSM-laan 225, info en aanmelden: info@grafiekdrukkerij.nl

Kosten:  750,- Inclusief materiaal, koffie en thee.

 

 

August 2021

ZomerWeekend Linoleumsnede – nog plekken vrij

28 August 2021 10:00 - 29 August 2021 16:00
€250,

Twee dagen helemaal in het teken van: hoe vertaal je je idee naar een linoleumsnede, wat snij je weg en wat laat je staan? Tijdens het werkproces maak je proefdrukken om te weten hoe je weer verder wilt. Je werkt met meerdere kleuren inkt in verschillende drukgangen. Zo ontwikkel je je prent(en) naar een eindstadium. De kosten voor dit weekend zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren op het KNSm-eiland gratis.

 

 

October 2021

Linoleum<>Hout

10 October 2021 10:00 - 17:00
€95,

Alhoewel de principes van deze hoogdruk-technieken dezelfde zijn, is hout een heel wat weerbarstiger materiaal dan linoleum. In de afdrukken wordt het verschil zichtbaar door de wijze waarop je lijnen en vlakken kunt uitsnijden, en de nerven in het hout. Proef het verschil en ontdek wat jou het beste ligt. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

Portret in linodruk

24 October 2021 10:00 - 17:00
€95,

Kom de voldoening smaken van met je handen te maken. Met deze workshop linoleumsnede doorloop je een ambachtelijk traject van idee naar uitvoering, leer je het gereedschap te gebruiken en op een grote drukpers af te drukken. Kies voor een portret van een waardevolle persoon, of dier. Voorafgaand aan de workshop bewerk ik een portretfoto digitaal die je als deelnemer naar mij mailt. Op basis van prints kun je dan direct aan het werk. Ervaring met deze grafische techniek is niet noodzakelijk. We werken in klein gezelschap met persoonlijke aandacht voor wat je wilt en kunt, en ruimte voor experiment. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

Linodruk foto: Tessa Soesbergen

November 2021

Kies je grafische techniek(en)

14 November 2021 10:00 - 17:00
€95,

Je kiest één of meerdere grafische technieken: linoleumsnede, houtsnede (hoogdruk) en/of etsen/droge naald (diepdruk). Op klein formaat leer je de de eigenschappen en karakteristieken van deze verschillende druktechnieken kennen. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren op het KNSM-eiland gratis.

Portret in linodruk

21 November 2021 10:00 - 17:00
€95,

Kom de voldoening smaken van met je handen te maken. Met deze workshop linoleumsnede doorloop je een ambachtelijk traject van idee naar uitvoering, leer je het gereedschap te gebruiken en op een grote drukpers af te drukken. Kies voor een portret van een waardevolle persoon, of dier. Voorafgaand aan de workshop bewerk ik een portretfoto digitaal die je als deelnemer naar mij mailt. Op basis van prints kun je dan direct aan het werk. Ervaring met deze grafische techniek is niet noodzakelijk. We werken in klein gezelschap met persoonlijke aandacht voor wat je wilt en kunt, en ruimte voor experiment. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

December 2021

Van 21 naar 22: nieuwjaarswensen maken

12 December 2021 10:00 - 16:00
€95,

Druk het oude jaar uit en het nieuwe in! Stempel, sjabloneer, guts een lino, kras een droge naald, stempel of druk met letterstempels of houten letters. Dit wordt een drukkersfeestje met inkt, roller, drukpers en mooi papier of karton. Mét Bisschopswijn! De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSM-eiland.

February 2022

Workshop Portret in Linoleum – reductietechniek

13 February 2022 10:00 - 17:00
€95,

Met deze meerdere keren per seizoen georganiseerde workshop doorloop je een ambachtelijk traject van idee naar prent. Je leert het gereedschap te gebruiken (de gutsen, spatels, inktrollers) en op een van de drukpersen af te drukken. Kies voor een portret van een jou waardevol persoon of dier. Als je wilt kan ik voorafgaand aan de workshop een foto die jij me als deelnemer mailt, digitaal bewerken. Met de prints als resultaat kun je direct aan de slag. Natuurlijk is het ook mogelijk dat je  aan het werk gaat met meegenomen tekeningen of prints, of dat je ter plekke je ontwerp tekent. Ervaring met deze grafische techniek is niet noodzakelijk. We werken in klein gezelschap met persoonlijke aandacht voor wat je wilt en kunt. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

Parkeren is op zondag gratis op het KNSMeiland. De Grafiekdrukkerij houdt de maatregelen rond Covid nauwlettend in de gaten en past updates hieromtrent aan in verband met haar workshops.

March 2022

Workshop WerkmanWeekend

12 March 2022 10:00 - 13 March 2022 16:00
€275,

Dit weekend is een jaarlijks terugkerende workshop. Twee dagen lang duik je in en werk je in ‘de geest van’ het beeldende werk van Hendrik Nicolaas Werkman. Het wordt ‘schilderen’ met drukinkten en roller, met spatel of stempel als je ‘penseel’. In combinatie met zelf gemaakte sjablonen en houten letters maak je rijke en originele prenten. Na een introductie op Werkman’s werkwijze en bijzonder beeldend oeuvre en aan de hand van voorbeelden in bibliofiele uitgaven van zijn drukwerk, ga je aan de slag. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSMeiland.

De Grafiekdrukkerij houdt de maatregelen rond Covid nauwlettend in de gaten en past updates hieromtrent aan in verband met haar workshops.

April 2022

Workshop Lino & Houtsnede

10 April 2022 10:00 - 17:00
€95,

Alhoewel de principes van deze hoogdruktechnieken dezelfde zijn, is hout een heel wat weerbarstiger materiaal dan linoleum. In de afdrukken wordt het verschil zichtbaar maar tijdens het gutsen van je linoleum of houten plaatje merk je direct al hoe ‘gewillig’ linoleum is ten opzichte van hout. Hout biedt je de mogelijkheid om ook heel fijn te werken, linoleum biedt je een vloeiender lijnvoering, om maar twee verschillen te noemen. Kom het zelf proeven en ontdek wat jou het beste ligt. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

Op zondag is parkeren gratis op het KNSMeiland. De Grafiekdrukkerij houdt de maatregelen rond Covid nauwlettend in de gaten en past updates hieromtrent aan in verband met haar workshops.

May 2022

Workshop Linoleumsnede

15 May 2022 10:00 - 17:00
€95,

Een van de toegankelijkste, ambachtelijke druktechnieken is de linoleumsnede. Het is een hoogdruktechniek en dat betekent dat alleen de delen die je niet wegsnijdt (met een guts), afgedrukt worden. Je werkt in een zachter soort linoleum, een geperst plaatje van kurk, lijnolie en hars, op een jute ondergrond. Er is tijd genoeg voor experiment, je werkt met een of meerdere kleuren drukinkt en je drukt je linoleumsnede op een van de persen af.

De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek. Op zondag is parkeren gratis op het KNSMeiland. De Grafiekdrukkerij houdt de maatregelen rond Covid nauwlettend in de gaten en past updates hieromtrent aan in verband met haar workshops

June 2022

Workshop Kies je eigen Grafische Techniek

12 June 2022 10:00 - 17:00
€95,

Je kiest een of meerdere grafische technieken na een introductie en uitleg van de mogelijkheden in woord en beeld: linoleumsnede (hoogdruk), houtsnede (hoogdruk) en/of etsen (diepdruk). Op klein formaat leer je de eigenschappen en karakteristieken van deze verschillende ambachtelijke druktechnieken kennen en misschien ook je voorkeur. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

shop #print #printing #printingmatters #artsandcraftsshop,#linoprint,Op zondag is parkeren gratis op het KNSMeiland. De Grafiekdrukkerij houdt de maatregelen rond Covid nauwlettend in de gaten en past updates hieromtrent aan in verband met haar workshops.

July 2022

Workshop Portret in Linoleum – reductietechniek

17 July 2022 10:00 - 17:00
€95,

Met deze meerdere keren per seizoen georganiseerde workshop linoleumsnede, doorloop je een ambachtelijk traject van idee naar prent. Je leert het gereedschap te gebruiken en af te drukken op een van de persen in de werkplaats. Er wordt gewerkt in de reductietechniek, wat wil zeggen dat je op dezelfde plaat linoleum verder werkt om met meerdere kleuren en in kleine oplage je prenten te drukken. Na een korte introductie van deze techniek maak je je begin. Kies voor een portret van een waardevolle persoon of dier. Als je wilt kan ik voorafgaand aan de workshop een digitale portretfoto bewerken die je als deelnemer naar mij mailt. Op basis van de prints hiervan kun je dan direct beginnen. Je kunt natuurlijk ook zelf tekeningen en/of prints meenemen of ter plekke je ontwerp gaan tekenen. Ervaring met deze techniek is niet noodzakelijk. We werken in klein gezelschap met persoonlijke aandacht voor wat je wilt en kunt en er is ruimte voor experiment. De kosten zijn  €95,- inclusief materiaal, koffie, thee en koek. Parkeren is op zondag gratis op het KNSMeiland.

De Grafiekdrukkerij houdt de maatregelen rond Covid nauwlettend in de gaten en past updates hieromtrent aan in verband met haar workshops.

 

Zomercursus I – Hout & Lino = vol

25 July 2022 10:00 - 27 July 2022 16:00
€375,

Deze zomer driedaagse biedt alle mogelijkheden om met of zonder (teken)ervaring aan het werk te gaan met twee fantastische hoogdruk-technieken: houtsnede en linoleumsnede. De afdrukken van hout zijn delicaat, hout is enigszins weerbarstig. De afdrukken van de linoleumplaat communiceren directer, linoleum laat zich vrij makkelijk bewerken. Interessant is natuurlijk de verschillen te proeven, niet alleen voor het resultaat te gaan maar het werkproces een kans te geven waardoor onverwachte uitkomsten je zullen verrassen! Tijdens dit proces begeleid ik elke deelnemer persoonlijk: wat wil je, wat is mogelijk? In een kleiner gezelschap volg je elkaars traject en leer je van elkaar. Aan bod komen compositie, techniek, kleur en de drukpersen leren kennen. Het is ook mogelijk voor een van de technieken te kiezen. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

 

Zomercursus II – Hout & Lino = vol

29 July 2022 10:00 - 31 July 2022 16:00
€375,

Deze zomer driedaagse biedt alle mogelijkheden om met of zonder (teken)ervaring aan het werk te gaan met twee fantastische hoogdruk-technieken: houtsnede en linoleumsnede. De afdrukken van hout zijn delicaat, hout is enigszins weerbarstig. De afdrukken van de linoleumplaat communiceren directer, linoleum laat zich vrij makkelijk bewerken. Interessant is natuurlijk de verschillen te proeven, niet alleen voor het resultaat te gaan maar het werkproces een kans te geven waardoor onverwachte uitkomsten je zullen verrassen! Tijdens dit proces begeleid ik elke deelnemer persoonlijk: wat wil je, wat is mogelijk? In een kleiner gezelschap volg je elkaars traject en leer je van elkaar. Aan bod komen compositie, techniek, kleur en de drukpersen leren kennen. Het is ook mogelijk voor een van de technieken te kiezen. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

August 2022

Zomercursus III – Hout & Lino

26 August 2022 10:00 - 28 August 2022 16:00
€375,

Deze zomer driedaagse biedt alle mogelijkheden om met of zonder (teken)ervaring aan het werk te gaan met twee fantastische hoogdruk-technieken: houtsnede en linoleumsnede. De afdrukken van hout zijn delicaat, hout is enigszins weerbarstig. De afdrukken van de linoleumplaat communiceren directer, linoleum laat zich vrij makkelijk bewerken. Interessant is natuurlijk de verschillen te proeven, niet alleen voor het resultaat te gaan maar het werkproces een kans te geven waardoor onverwachte uitkomsten je zullen verrassen! Tijdens dit proces begeleid ik elke deelnemer persoonlijk: wat wil je, wat is mogelijk? In een kleiner gezelschap volg je elkaars traject en leer je van elkaar. Aan bod komen compositie, techniek, kleur en de drukpersen leren kennen. Het is ook mogelijk voor een van de technieken te kiezen. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

September 2022

Workshop Linoleumsnede

4 September 2022 10:00 - 17:00
€95,

De Linoleumsnede is heel direct, vereist geen tekentalent maar wel nieuwsgierigheid en goede zin in het uitproberen van de mogelijkheden. Daar begeleid ik je bij, door mee te denken en kijken en je te leren hoe je het traject van niets naar iets kunt uitvoeren. Je werkt met kwaliteit-inkten, grote(re) drukpersen, inktrollers, gutsen, spatels: al je handelingen zijn handwerk. De dag biedt je de gelegenheid in klein gezelschap je eigen stappen te zetten en je te laten verrassen. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

October 2022

Workshop Portret in Linoleumsnede

9 October 2022 10:00 - 17:00
€95,

Maak een bijzonder (zelf)portret van je kind, vriend, vriendin, familielid, geliefde of (huis)dier. Op basis van een eigen tekening of foto maar dan helemaal anders: deze techniek biedt ongekende mogelijkheden waarbij je basis of middelbare schoolervaring in het niet valt! In de werkplaats werk je met professioneel materiaal, van de inktrollers tot en met de drukpersen. Graag deel ik mijn kennis en ervaring in klein gezelschap. Het is arbeidsintensief, zoals alle grafische, ambachtelijke technieken, en dit aspect geeft je de concentratie om een hele dag aan het werk te zijn. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

November 2022

Workshop Lino & Hout

6 November 2022 10:00 - 17:00
€95,

Deze twee hoogdruktechnieken, of een keuze voor een van de twee, hebben ieder hun eigen kwaliteit met eigen ‘geheimen’ en ontdekkingen. Het linoleum geeft zich sneller gewonnen, het hout biedt een andere weerstand. De houtsnede is een van de oudste, grafische technieken, de linoleumsnede is een modernere evenknie. De drukresultaten zijn verschillend; het hout geeft haar nerven mee in de afdruk, het linoleum levert een meer ‘materiele’ afdruk op. Met beide werk je volgens het zelfde principe: alleen hetgeen je wegsnijdt, kan worden afgedrukt. Kom ontdekken en spelen, experimenteer en laat je verwonderen. Ervaring is niet noodzakelijk. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

 

December 2022

Workshop Druk het Oude Jaar uit

11 December 2022 10:00 - 17:00
€95,

Maak een linoleum of houtsnede, wat is sjabloneren, hoe rub ik een reliëf-vorm, maak je eigen stempel, druk met houten letters, kortom: Druk het Oude Jaar uit! door je eigen wenskaarten te maken. Keuze uit technieken en diverse soorten en kleuren papier of karton. Neem als je hebt en het leuk vind, je eigen speciale papier mee.  En je vriend, vriendin, wie wil. De kosten voor de workshop zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek én een glaasje Glühwein, vanaf een uurtje of 16.

January 2023

Workshop linoleumsnede

15 January 10:00
€95,

Kom een dag werken in linoleum, met inkt, op drukpersen. Neem je ideeën mee: in je hoofd, op papier, als print, of bedenk en maak ter plekke een ontwerp. Elk idee is over te zetten met carbon op de linoleumplaat. Veel spannender is hoe je vervolgens je idee met de gutsen en gebruik van inktkleuren, uitwerkt. Op je traject kom je de mogelijkheden tegen en zal je merken hoe veelzijdig deze techniek is. Ik begeleid je in je persoonlijke werkproces. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee, koek.

February 2023

Workshop LinoHout

12 February 10:00
€95,

Probeer deze twee hoogdruk-technieken eens uit: met soepel kurklinoleum of de hardere soort, of hout. De laatste is weerbarstiger, dwingt je mee ‘te bewegen’ met haar nerven, vraagt gedoseerd inktgebruik en beloont je met een fijnzinnige afdruk. Linoleum is wat makkelijker om te bewerken, communiceert directer, maar stelt je evengoed voor verrassingen in de goede zin. Ervaring is niet nodig, kom met frisse zin in iets anders willen ervaren en leren, of vervolg met eerdere, opgedane ervaringen je route. Het is interessant, leuk en leerzaam met elkaar bezig te zijn. We werken met meerdere kleuren inkt en professionele drukpersen en materialen. Als je liever één van de twee kiest, kan dat natuurlijk ook. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

March 2023

WerkmanWeekend

11 March 10:00 - 12 March 16:00
€250,

Hendrik Nicolaas Werkman is de naam van één van de veelzijdigste kunstenaar-drukkers. In deze WeekendWorkshop heb je volop gelegenheid zijn oeuvre te leren kennen, en in de geest van met name zijn beeldende werk, zelf aan de slag te gaan. Je maakt kennis met verschillende druktechnieken, je wilt je kennis en ervaring ophalen en/of uitbreiden, of wilt weer eens fijn met de handen uit de mouwen werken. Met inkt, inktrollers, sjablonen, drukpersen, typografisch materiaal én experiment, betreed je de wereld van Werkman en van wat grafiek behelst. Met zijn indrukwekkende kennis en expertise op het gebied van het drukkersvak, ontwikkelde Werkman zijn eigen beeldtaal. Hij maakte drukken HOT en zette grafiek op de (kunst)kaart met zijn kleurrijke, experimentele, artistieke, poëtische werk. Je hoeft geen ervaring te hebben om mee te doen. Met weinig (kennis) kun je soms (juist) meer. Je zet je stappen, ik denk met je mee en help je waar mogelijk. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

April 2023

Workshop Portret in Linoleum

16 April 10:00
€95,

Kom een héél bijzonder portret maken van jezelf, je geliefde kind, partner, familielid, huisdier of -sport, muziek, film-held. De linoleumtechniek is toegankelijk voor iedereen, ook als je geen ongeoefende tekenhand hebt. Je kunt me maximaal drie foto’s mailen die ik beoordeel op transfer-mogelijkheid naar linodruk. Als service bewerk ik er één; via deze print kun je een dag werken aan en veel leren wat er komt kijken bij het maak en drukproces van deze ambachtelijke, druktechniek. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

May 2023

Workshop Linoleumsnede

14 May 10:00
€95,

Linoleumsnede is een fijne, eenvoudige en directe techniek die veel mogelijkheden biedt en zeker in een dag veel ervaringen oplevert waarmee je blij zult zijn. Als je je niet teveel of alleen maar op het ‘eindresultaat’ richt, geef je kansen aan het experiment en de verrassing! Je hoeft er geen ervaring mee te hebben, of je wilt je kennis weer eens ophalen en bijleren. Ik begeleid je met wat je wilt en kunt. Neem je ideeën mee, in prints, tekeningen of maak ter plekke een ontwerp. Je werkt met professioneel gereedschap, ook de drukpersen en inkten voldoen hier helemaal aan. De kosten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

June 2023

LinoHoutWeekend

3 June 10:00 - 4 June 16:00
€250,

Probeer deze twee hoogdruk-technieken eens uit: het soepele (kurk)linoleum of de hardere soort waarmee je gedetailleerder werken kunt, en het weerbarstiger hout. Het materiaal genereert andere manieren van werken. De drukresultaten zijn heel verschillend. Hout geeft haar ‘huid’, de nerven, prijs op fijnzinnige wijze en vraagt minder inkt. Linoleum communiceert directer, draagt misschien meer eenvoud in zich wat betreft de weergave in inkt. Beiden hebben hun eigen kwaliteit en het is interessant de verschillen te ervaren. Je drukt op de grote of een van de kleinere drukpersen, leert over inkt mengen, de drukvormen inrollen met inkt, hoe je je drukvellen aanlegt, en andere fijne kneepjes van het drukkersvak. Dit weekend geeft je alle tijd kennis te maken en te experimenteren met of je te verdiepen in deze bijzondere druktechnieken. Twee dagen lang kun je helemaal opgaan in je werkproces. De ksoten zijn inclusief materiaal, koffie, thee en koek.

Kun je alleen 3, of 4 juni? Is ook mogelijk. Welkom!

+ Export Events